Image-Enter

Subota, 14 Svibanj 2016 13:03

Nadogradnja na Windows 10 - zašto da, a zašto ne?

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

Microsoftov Windows 10 operativni sustav nakon 29. srpnja ove godine više neće biti besplatan za sve Windows 7, 8 i 8.1 korisnike koji požele napraviti nadogradnju i zato je vrijeme za dobro razmisliti te odlučiti što je sljedeći korak.

Najbolje je u takvim situacijama vidjeti što su razlozi za i protiv takve odluke te na temelju toga možda donijeti konačnu odluku. Donosimo vam pet ZA i PROTIV.

Zašto se prebaciti na Windows 10?

Cijena

Ovo je razlog koji se nalazi u centur pažnje jer Microsoft je omogućio besplatnu nadogradnju i to je dosad bilo nepojmljivo. Šteta je to ne iskoristiti. Nakon što ponuda istekne 29. srpnja, morat ćete platiti oko 750 kuna.

Možete se predomisliti

Najbolje u cijeloj priči jest što imate punih 30 dana za vratiti se na verziju s koje ste se nadogradili na Windows 10. Bez ikakvih problema ili komplikacija. Tih 30 dana svakako je dovoljno vremena za otkriti sve prednosti ili nedostatke novog operativnog sustava te donijeti konačnu odluku.

Touchscreen

Iako desktop računala nemaju od toga toliko koristi, svakako imaju tableti i laptopi, a Windows 10 u samom startu jest prilagođen za sve.

Više uređaja

Nema problema kao nekad, ako imate više računala, uz to i tablet ili pametni telefon s Windows operativnim sustavom, Microsoft vam omogućava nadogradnju. Ništa se ne plaća dodatno.

Cortana

Microsoftova Siri ili Google Now. Korisni pomoćnik, bolji od dosadašnje tražilice, a može čak poslati i e-mail umjesto vas. Ne treba smetnuti s uma da prima i glasovne naredbe.

Zašto se ne prebaciti na Windows 10?

Minimalni zahtjevi

Ne treba imati moćno računalo da biste preuzeli Windows 10, ali nisu ni za odbaciti. Trebate barem 20GB prostora na disku za 64-bit verziju i 10GB za 32-bit verziju, procesor od 1GHz, 2GM radne memorije (1GB za 32-bit) i DirectX 9s WDDM driverom.

Driveri

Ako koristite zastarjele komponente mogli biste imati ozbiljnih problema jer proizvođači iz nekog razloga masovno odustaju s izdavanjem drivera za sve starije od pet ili više godina. Posebno se to odnosi na grafičke kartice.

Privatnost

Ukoliko volite privatnost dok ste na računalu, tad Windows 10 nije za vas. Naime, Microsoft prati sve što se radi i iznimno otežava korisnicima zaštititi se po tom pitanju. A čak i kad se zaštite, svejedno se prikupljaju određeni podaci o vašoj aktivnosti.

Nadogradnje

Do Windows 10 je korisnik mogao birati želi li automatske nadogradnje i nadopune operativnog sustava, ali sad izbora nema, Windows 10 to čini htjeli vi ili ne, a pritom uopće ne možete doznati što ste točno nadogradili ili nadopunili. To je izniman problem za naprednije korisnike. Pozitivno je tek da i dalje možete sami namjestiti kad točno da se računalo ponovno pokrene nakon što završi nadogradnju ili nadopunu.

Volite Windows Media Center

Ima i takvih, a oni gube s Windows 10. Nema više Windows Photo Viewer, iako ga uz malo muke možete vratiti prilagođenog za noviji operativni sustav. Naravno, to nije isto iskustvo. Nema ni DVD playback podrške. Mnogima to ništa ne znači, ali onima kojima znači, Windows 10 je odbojan.

Pročitano 2423 puta Poslijednja izmjena dana Nedjelja, 22 Svibanj 2016 13:23
Molim prijavite se ako želite komentarati